Arhiva

IZGUBLJENI SNOVI

Autorica: Sonja Žarko-Krvavica,
lektorica knjige "Izgubljeni snovi".
Split, 20. siječnja 2016.

 

Auditor Sek pokreće Treću vojnu protiv članova zabranjene stranke Libertine, svih državnih neprijatelja radi, kako kaže, izgrađivanja bratstva i jedinstva između naroda i narodnosti, čuvanja svijetlih stečevina slobode Narodne Republike Eukon, stoga se svi mlađi muškarci moraju javiti u najbližu stanicu Armije, a radi solidarnosti svako domaćinstvo mora mjesečno izdvajati 3 katija... Uspjeli su slomiti Libertinu: ranjene su ubili, mrtve bacali u jame, zarobljenike okovali lancima i odvezli u rudnike zlata, neki su završili na Križnome putu, a djecu su odveli na preodgoj.

Trilogija se stalno reflektira na dalju i bližu prošlost i sadašnjost. Upućuje na neke vječne odrednice ljudske civilizacije kroz vjekove: totalitarne sustave, neslobodu, kršenja ljudskih i narodnih prava, lažne parole, deklarativni moral, perverzije moćnih i bogatih, ljudska zastranjivanja, institucionalizirano nasilje, okrutnost. Auditor Sek vlada apsolutistički poput cara. Njegovo vladanje i način života ne dolaze nikad u pitanje. U gradovima su svuda njegovi kipovi, trgovi nose njegovo ime (Lipov trg je promijenjen u Sekov trg), okružen je umjetninama, živi u palačama, čuvaju ga dogse (čudovišta slična psima) i bog-arme (plaćenici). On uzgaja svoje miljenike vodeze (vodena čudovišta) u bazenima i hrani ih mesom ljudi zarobljenih u rudnicima zlata ispod grada Ore, bračni drugovi su mu Sidon s dvoglavom dogsom i Drogan, pripada sekti Satanus čiji je sakralni prostor ispunjen kipovima demona i žrtvenikom gdje se moli Luciferu i pije s ostalim normasima (vjernicima) krv koju cijedi iz srca male djece, a vjerski obred uključuje i nekontrolirani seks i drogu. Progoni sve kršćanske simbole i spomen na Boga, zabranio je vjeru u Stvoritelja, ali želi imati Četvrtu knjigu koja govori o njemu.

Nasuprot tom svijetu stoje Libertini i pripadnici Naroda Bez Imena koji žele srušiti Sekovu strahovladu. Narod Bez Imena je pobjegao nakon Zimske bune na izoliran i samotan prostor i živi u stalnoj opasnosti od Seka i zbog toga im je život podređen vojnoj disciplini i izobrazbi. Među njima je mnogo inovatora i znanstvenika (koriste se npr. jurišnim vozilima SP /samo pijeskom kao municijom/). U njihovoj Dvorani sjećanja su grbovi područja od kuda su pobjegli i posude sa zemljom iz zavičaja. Oni su "bez imena" jer su pripadnici mnogih narodnosti. Trojica putnika nose u Ezen Četvrtu knjigu, knjigu mudrosti, jer narod stoljećima traga za komadićima istine, za izgubljenim snovima. A ti snovi su i u Knjizi nad knjigama, Bibliji, koja sadrži cjelokupan nauk o Stvoritelji , Učitelju Isusu i Životvorcu Duhu.

Rušenjem vojne utvrde Trile i grada Sek-Ekela ruši se čitav Sekov zločinački sustav. Taj sustav se poput hobotnice metaforički proteže i na Domovinski rat u kojem se spominju vodotoranj, sajmište, sobe za ispitivanje domoljuba, vojni garnizon i zatvor i na kraju se čuje pjesma:...svi će sokolovi za te život dati.

Ispred nas se kao u fantastičnom filmu nižu mnogi zanimljivi događaji i likovi običnih i neobičnih imena (Idem U Trnje, Sunčeva Beba, Drveni, Duboka Zelena Voda...), zemljopisni atlas s nama nepoznatim toponimima, eroplani, vozna, gradovi čudne arhitekture, životinje-čudovišta: vodezi, zmijazi, dogse, nježni pejzaži, nenametljivi ljubavni prizori i svakako pripadnice reda Virgo Intakta koje svojim posebnim sposobnostima na lebdećim leptirima i virtualnim mačevima pomažu svima koji prolaze Zemljom čineći dobro, a protiv demona zla koji su vladali svijetom. Kotač povijesti se okrenuo unazad dok se prognana djeca svjetla nisu opet udružila i narodi počeli graditi svoju slobodu.

U Izgubljenim snovima likovi govore zavičajnim idiomima, a standardni jezik je samo doprinio cjelovitosti i ljepoti ove neobične priče.