3. knjiga trilogije „5023 IZGUBLJENI SNOVI“

Treći dio trilogije sadrži tri knjige; „San o jednoj ljubavi“, „Zadnji veliki rat“ i „Čuvari ljudi“.

Knjiga ima 384 stranice formata papira A5. U njoj su također 9 ilustracija i 9 karata u boji. Posebni dodatak knjige je specijalni DVD s puno popratnih materijala koji daju puno više informacija o cijeloj priči.

7. SAN O JEDNOJ LJUBAVI Godina je 5023. Na vlasti je predsjednik Narcis koji s pomoću tehnologije i robota-policajaca vlada velikom državom Zapadni Sferakon. Javna uprava se je preselila u novosagrađenu metropolu Progresus. Otok Ezen je zatvoren i Virgo Intakte su u progonstvu. Ansiris koja je teško bolesna ima s Lucijanom sina Adama i zajedno žive u Malinalu. Društvo iz Brdovela ide u Progresus gdje Jorgovan i Bodul završe u zatvoru iz kojega ih spašava Bartel, bivši vođa stranke Libertine i bivši predsjednik države. Lucijan, Ansiris i Adam zajedno s redovnicama Dijenom i Tajnicom preko Otoka Angela idu do tajnoga logora u Šumama od istoka. Ansiris umire. Virgo Intakte napadaju roboti.

8. ZADNJI VELIKI RAT Lucijan je zajedno sa svojim sinom Adamom u Malinalu. U Brdu slučajno susreće svoju staru ljubav Edenu koja se je rastavila od Bulda i usvojila curicu Evu. Lucijan sanja otok Ezen i prstenastu krunicu koju mu je prije šesnaest godina dala Ansiris. Pepsin, koji već duže vrijeme proučava neke stare spise pronađene u Spiritu o tajnim upraviteljima država, dolazi u Brdo i s Lucijanom putuje do Hazme. Tamo ih kod El Angelika (red brače) dočeka Katalogus kod kojega su Virgo Intakte koje idu na zabranjeni otok Ezen. Prstenasta krunica u Dvorani za molitvu pokreće niz nenadanih događaja. S tamne strane Mjeseca na Zemlju dolaze roboti koje su tamo redovnice poslale prije mnogo stoljeća. Predsjednik Narcis na otok šalje ogromnu vojsku robota. Događa se nevjerojatni rat strojeva nakon kojega Lucijan dobiva dvoje malih robota-djece.

9. ČUVARI LJUDI Ta-Ma i Iz-El, djeca-roboti s tamne strane Mjeseca, žive kod Lucijana i Adama. Edena i njezina curica Eva su sve više zajedno s Lucijanom i njegovom djecom. Predsjednik Narcis raspisuje državne izbore. Bartel je rekao da će se opet kandidirati za predsjednika ako dobije na lutriji. Ta-Ma mu je napisala dobitne brojeve i tako počinje politička utrka. Članovima Bartelovog izbornog stožera nepoznati roboti otimaju djecu. Narcis ucjenjuje Bartela da povuče svoju kandidaturu. Lucijan i stari prijatelji uz pomoć robota s tamne strane Mjeseca prate tragove i nakon dosta jurnjave kroz Progresus, smetlište Drežnju i Gradinu konačno saznaju kako su sva oteta djeca u Sigilumu. Papsin i Katalog također su proučili stare spise i došli do zaključka kako je familija Schild-Feller ta koja vjekovima tajno upravitelja legalno izabranim državnim vlastima. U Sigilumu pronalaze otetu djecu i Bartel se opet kandidira za predsjednika. I na kraju priče Lucijan konačno sretan može živjeti zajedno sa svojim Adamom, Edenom i njezinom Evom te s robotima s tamne strane Mjeseca Iz-Elom i Ta-Mom.